Publicatie: 17/06/24 | Ontwerp: Blauwe Zone

Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector? En wil je graag weten hoe jij je (beter) kunt voorbereiden op mogelijke arbeidsongeschiktheid? Doe dan de Zelfverzekerd Zelfcheck! 

Er zijn veel verschillende manieren om je als zzp’er te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Traditionele verzekeraars en crowdsurance bieden zekerheid bij langere periodes van inkomstenverlies. Aansluiting bij een schenkkring of een broodfonds biedt een oplossing voor kortere perioden. Door het veelzijdige aanbod weten zzp’ers soms niet waar ze moeten beginnen of welk type voorziening het beste bij hen past. Oog voor Impuls biedt daarom nu de Zelfverzekerd Zelfcheck

De Zelfverzekerd Zelfcheck geeft zzp’ers in de culturele en creatieve sector inzicht in de verschillende manieren om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. In slechts drie minuten:

Na het invullen van de Zelfverzekerd Zelfcheck vertellen zzp’ers uit de sector je welke voorziening zij hebben afgesloten en waarom. Laat je vooral door hen inspireren!

Doe hier de Zelfverzekerd Zelfcheck en ontdek jouw mogelijkheden!

Heb je al een voorziening voor arbeidsongeschiktheid afgesloten? Doe dan een aanvraag voor de regeling Zelfverzekerd en krijg een vergoeding voor de kosten van jouw voorziening. 

De Zelfverzekerd Zelfcheck is ontwikkeld door Blauwe Zone. 

Publicatie: 30/05/24 | Foto: John Schnobrich

Het programma Oog voor Impuls groeit! Met verschillende nieuwe tools krijgen zzp’ers extra ondersteuning bij het kiezen van een passende arbeidsongeschiktheid- en pensioenvoorziening. Daarom werd het de hoogste tijd om de website in een nieuw jasje te steken. 

Via financiële regelingen stimuleert Oog voor Impuls zzp’ers, opdrachtgevers en werkgevers in de culturele en creatieve sector om een gezonde en duurzame beroepspraktijk in te richten. Hierbij is er speciale aandacht voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. Veel zzp’ers zijn namelijk onverzekerd en sparen nog niet voor later. Ze vinden het vaak lastig kiezen uit het enorme aanbod van voorzieningen. Om zzp’ers beter te informeren en ondersteunen, heeft Oog voor Impuls verschillende handige tools ontwikkeld: 

Overzicht en inzicht  

Bovengenoemde tools én alle financiële regelingen vind je vanaf nu in een handig overzicht op de vernieuwde website van Oog voor Impuls. Op de hoofdpagina geef je aan of je zzp’er, opdrachtgever of werkgever bent. Vervolgens kun je per thema (zoals bijvoorbeeld pensioen of arbeidsongeschiktheid) alle bijbehorende regelingen, tools en filmpjes vinden. Zo kun je gemakkelijk advies inwinnen of financiering aanvragen voor je voorzieningen! 

Vooraankondiging: de Zelfverzekerd Zelfcheck

Wil je graag een arbeidsongeschiktheidsvoorziening regelen, maar weet je echt niet welke je moet kiezen of waar je moet beginnen? Houd de nieuwe website van Oog voor Impuls dan goed in de gaten! Daar verschijnt binnenkort de Zelfverzekerd Zelfcheck; een test die je helpt oriënteren bij het kiezen van een voorziening die het beste aansluit op jouw situatie. De test wordt ontwikkeld door communicatiebureau Blauwe Zone

Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector? Vraag een vergoeding aan voor de kosten van jouw arbeidsongeschiktheidsvoorziening.

Als je ziek bent en tijdelijk niet kunt werken mis je omzet en inkomen. De overheid wil graag stimuleren dat zzp’ers in de culturele en creatieve sector zich verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid en heeft daarom voor een bepaalde periode een stimuleringsbudget vrijgemaakt. Via Oog voor Impuls kun je als zzp’er een tijdelijke financiële bijdrage aanvragen voor de kosten van je voorziening voor arbeidsongeschiktheid (verzekering of fonds).

Ben jij een opdrachtgever of werkgever in de culturele en creatieve sector? Vraag een vergoeding aan voor het omzetten van een opdracht aan een zzp’er naar werk in dienstverband. 

De overheid wil toepassing van de Wet DBA en het in (vaste) dienst nemen van (schijn)zelfstandigen in de culturele en creatieve sector ondersteunen en heeft hiervoor een stimuleringsbudget vrijgemaakt. Via Oog voor Impuls kunnen opdrachtgevers een aanvraag doen voor een financiële bijdrage om een opdracht aan een zzp’er om te zetten naar werk in dienstverband.

Ben jij een werkgever in de culturele en creatieve sector? Vraag een vergoeding aan voor de verkenning én implementatie van een samenwerkingsverband met een andere organisatie. 

Meer zekerheid rondom werk en inkomen zorgt voor structurele kosten. Denk aan de kosten van het in dienst nemen van zzp’ers, het aanbieden van een pensioenregeling voor medewerkers of het toepassen van fair practice. Door samen te werken met andere organisaties, kun je deze investeringen het hoofd bieden. Samenwerking kan namelijk leiden tot schaalvoordelen én tot kostenbesparing. Via Oog voor Impuls kunnen organisaties in de culturele en creatieve sector een financiële bijdrage aanvragen om de mogelijkheden van samenwerking met andere organisaties te verkennen. Wanneer die samenwerking concreet vorm heeft gekregen, is er een tweede financiële bijdrage beschikbaar.

Ben jij een werkgever in de culturele en creatieve sector? Vraag een vergoeding aan voor de verkenning én implementatie van een pensioenvoorziening voor jouw werknemers.

Via Oog voor Impuls kunnen werkgevers in de culturele en creatieve sector een financiële bijdrage aanvragen om de mogelijkheden van een pensioenregeling te verkennen. Als de werkgever daarna besluit om een pensioenregeling af te sluiten, dan kan een tweede aanvraag worden gedaan voor een financiële bijdrage in de kosten van de nieuwe pensioenregeling.

Werk jij voor een vakbond, beroepsvereniging of netwerkorganisatie en wil jij ‘jouw’ zzp’ers helpen bij hun zoektocht naar een geschikte AOV? Vraag een vergoeding aan voor het organiseren van jouw eigen Fix je AOV-sessie.

Organiseer een ‘Fix je AOV – sessie!’

Helpt jouw organisatie zzp’ers in de culturele en creatieve sector? En wil je hen helpen om een weloverwogen keuze te maken op het gebied van arbeidsongeschiktheid (AOV)? Organiseer dan nu, met behulp van Oog voor Impuls, je eigen ‘Fix je AOV’-sessie!

Wat is een ‘Fix je AOV-sessie’?

‘Fix je AOV’ is een event voor zzp’ers die graag een voorziening voor arbeidsongeschiktheid willen, maar daar wel wat begeleiding bij kunnen gebruiken. Samen met collega’s uit hun eigen netwerk, en met ondersteuning van hun beroepsorganisatie of een ander collectief verband,  gaan zij in groepjes een dagdeel aan de slag met het thema. Het doel is om een keuze te maken die bij hen past. Het is een event vol eye-openers, praktische tips en tools. Bovendien krijgen zzp’ers de kans om vragen te stellen en ervaringen te delen met gelijkgestemde professionals, wat leidt tot een waardevol netwerk.

Welke ondersteuning biedt het programma?

Je bepaalt als organisatie zelf hoe je het dagdeel invult en bent de contactpersoon voor zzp’ers die eraan deelnemen. Wij kunnen je ondersteunen in het organiseren van draaiboeken, planning en sprekers. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ‘Fix je AOV’ een succesvol event wordt dat jouw zzp’ers praktische handvatten biedt om zelf keuzes te maken in hun AOV en mogelijk zelfs om een voorziening af te sluiten.

Waarom ‘Fix je AOV’?

Veel zzp’ers hebben geen AOV afgesloten. De hoge kosten en onzekerheid over inkomen worden vaak genoemd als reden om het niet te regelen. Ook het proces van het kiezen van de juiste AOV kan ingewikkeld en overweldigend zijn. Er zijn veel opties beschikbaar. Wat moet je kiezen? Door de complexiteit blijft dit onderwerp vaak ergens onderaan de ‘to-do lijst’ bungelen.

Wij zien dat er veel behoefte is aan uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen (aov) voor zzp’ers. En veel collectieve organisaties in de culturele en creatieve sector hebben geen ervaring om zoiets te organiseren. Daarom hebben we deze regeling in het leven geroepen.

Op basis van de ervaringen met deze pilotregeling hopen wij de ondersteuning spoedig uit te breiden, bijvoorbeeld over zzp-pensioenen (‘Fix je pensioen!’).

Waarom zou ik zoiets organiseren?

Uit eerdere verkenningen blijkt dat zzp’ers veel vertrouwen hebben in de informatie die zij krijgen uit hun eigen netwerk (meer dan van adviseurs die een financieel belang hebben of namens een verzekeraar spreken). Maar er is wel reden om voorlichting te vragen van een expert. Er zijn namelijk veel mogelijkheden qua arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen. En de behoeftes en mogelijkheden verschillen per zzp’er. Bovendien is er enige mate van onzekerheid over de aangekondigde verplichte AOV voor zelfstandigen vanuit de overheid.

Door een ‘Fix je AOV’ sessie te organiseren, draag je bij aan de groei en stabiliteit van de sector en help je zelfstandige professionals over hun financiële toekomst na te denken.

Wat kun je mogelijk verwachten tijdens een ‘Fix je AOV’-sessie?

Oké, ik wil een ‘Fix je AOV’ middag organiseren!

Neem contact op via info@oogvoorimpuls.nl om de ondersteuning aan te vragen! Lees hieronder alvast de spelregels door om te weten of je in aanmerking komt:

Operazangeres Charlotte Houberg vertelt over haar arbeidsongeschiktheidsvoorziening.

Zelfverzekerd aanvrager en operazangers Charlotte Houberg vertelt over de keuzes en overwegingen die zij heeft gemaakt bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Sinds eind 2023 is ze aangesloten bij een broodfonds.


Deze testimonial is gemaakt door Catch Your Moment.

Interactief veranderbegeleider Marck Oostra vertelt over zijn arbeidsongeschiktheidsvoorziening.

Zelfverzekerd aanvrager en interactief veranderbegeleider Marck Oostra vertelt over de keuzes en overwegingen die hij heeft gemaakt bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Sinds eind 2023 is hij aangesloten bij een broodfonds én heeft hij een langlopende verzekering.

Deze testimonial is gemaakt door Catch Your Moment.

Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector? Vraag een vergoeding aan voor de verkenning én implementatie van een samenwerkingsverband met een andere zzp’er. 

Meer zekerheid rondom werk en inkomen zorgt voor structurele kosten. Denk aan de kosten van scholing, een pensioenvoorziening en een arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Door samen te werken met andere zzp’ers, kun je deze investeringen het hoofd bieden. Samenwerking kan namelijk leiden tot schaalvoordelen én tot kostenbesparing. Via Oog voor Impuls kunnen zzp’ers in de culturele en creatieve sector een financiële bijdrage aanvragen om de mogelijkheden van samenwerking met andere zzp’ers te verkennen. Wanneer die samenwerking concreet vorm heeft gekregen, is er een tweede financiële bijdrage beschikbaar.

Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector? En wil je graag weten welke manier van sparen het beste bij jou past? Doe dan de test!

Het Nederlandse pensioenstelsel is al drie jaar op rij verkozen tot het beste pensioenstelsel ter wereld. Fantastisch toch? Klopt. Als je een werknemer in loondienst bent. Want als zzp’er profiteer je hier helaas niet van. Nederland heeft meer zzp’ers dan het Europese gemiddelde en dat aantal groeit nog altijd sterk. In de culturele en creatieve sector werkt zelfs bijna driekwart als zelfstandige. Zonder deel te nemen aan dat goede pensioenstelsel dus. Toch kun je als zzp’er gelukkig op veel verschillende manieren sparen voor later. De keuze is reuze! De Pensioenkijker is een (onafhankelijke) online tool die jou laat weten welke manier van sparen het beste bij jou past én richting geeft in het oerwoud van mogelijkheden.

Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector? Laat jouw toekomst voorspellen en werp een blik op jouw pensioen!

Zzp’en draait om vrijheid en zelfbeschikking. Je kiest je eigen klussen. Je bepaalt je eigen uren. Waarom zou je dan zelf niet bepalen hoe je toekomst eruit ziet? Om voor te stellen hoe later eruit kan zien, hebben we de hulp ingeroepen van een expert op dit gebied. Maak kennis met Zoë, de Ziener Zonder Personeel. Middels een online tool die op een komische manier de toekomst voorspelt, laten we jou als zzp’er op een laagdrempelige manier nadenken over jouw pensioen en de keuzes die je nu kunt maken voor de toekomst.

Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector? Vraag een vergoeding aan voor de kosten van jouw pensioenvoorziening.

De Nu voor Later regeling stimuleert zzp’ers in de culturele en creatieve sector om (meer) te gaan sparen voor hun pensioen. Via Oog voor Impuls kun je als zzp’er een tijdelijke financiële bijdrage aanvragen voor de kosten van je pensioenvoorziening.

Werk jij voor een vakbond, beroepsvereniging of netwerkorganisatie en wil jij ‘jouw’ zzp’ers helpen bij hun zoektocht naar een geschikte AOV? Vraag een vergoeding aan voor het organiseren van jouw eigen Fix je AOV-sessie.

Organiseer een ‘Fix je AOV – sessie!’

Helpt jouw organisatie zzp’ers in de culturele en creatieve sector? En wil je hen helpen om een weloverwogen keuze te maken op het gebied van arbeidsongeschiktheid (AOV)? Organiseer dan nu, met behulp van Oog voor Impuls, je eigen ‘Fix je AOV’-sessie!

Wat is een ‘Fix je AOV-sessie’?

‘Fix je AOV’ is een event voor zzp’ers die graag een voorziening voor arbeidsongeschiktheid willen, maar daar wel wat begeleiding bij kunnen gebruiken. Samen met collega’s uit hun eigen netwerk, en met ondersteuning van hun beroepsorganisatie of een ander collectief verband,  gaan zij in groepjes een dagdeel aan de slag met het thema. Het doel is om een keuze te maken die bij hen past. Het is een event vol eye-openers, praktische tips en tools. Bovendien krijgen zzp’ers de kans om vragen te stellen en ervaringen te delen met gelijkgestemde professionals, wat leidt tot een waardevol netwerk.

Welke ondersteuning biedt het programma?

Je bepaalt als organisatie zelf hoe je het dagdeel invult en bent de contactpersoon voor zzp’ers die eraan deelnemen. Wij kunnen je ondersteunen in het organiseren van draaiboeken, planning en sprekers. Samen kunnen we ervoor zorgen dat ‘Fix je AOV’ een succesvol event wordt dat jouw zzp’ers praktische handvatten biedt om zelf keuzes te maken in hun AOV en mogelijk zelfs om een voorziening af te sluiten.

Waarom ‘Fix je AOV’?

Veel zzp’ers hebben geen AOV afgesloten. De hoge kosten en onzekerheid over inkomen worden vaak genoemd als reden om het niet te regelen. Ook het proces van het kiezen van de juiste AOV kan ingewikkeld en overweldigend zijn. Er zijn veel opties beschikbaar. Wat moet je kiezen? Door de complexiteit blijft dit onderwerp vaak ergens onderaan de ‘to-do lijst’ bungelen.

Wij zien dat er veel behoefte is aan uitwisseling van kennis en ervaring op het gebied van arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen (aov) voor zzp’ers. En veel collectieve organisaties in de culturele en creatieve sector hebben geen ervaring om zoiets te organiseren. Daarom hebben we deze regeling in het leven geroepen.

Op basis van de ervaringen met deze pilotregeling hopen wij de ondersteuning spoedig uit te breiden, bijvoorbeeld over zzp-pensioenen (‘Fix je pensioen!’).

Waarom zou ik zoiets organiseren?

Uit eerdere verkenningen blijkt dat zzp’ers veel vertrouwen hebben in de informatie die zij krijgen uit hun eigen netwerk (meer dan van adviseurs die een financieel belang hebben of namens een verzekeraar spreken). Maar er is wel reden om voorlichting te vragen van een expert. Er zijn namelijk veel mogelijkheden qua arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen. En de behoeftes en mogelijkheden verschillen per zzp’er. Bovendien is er enige mate van onzekerheid over de aangekondigde verplichte AOV voor zelfstandigen vanuit de overheid.

Door een ‘Fix je AOV’ sessie te organiseren, draag je bij aan de groei en stabiliteit van de sector en help je zelfstandige professionals over hun financiële toekomst na te denken.

Wat kun je mogelijk verwachten tijdens een ‘Fix je AOV’-sessie?

Oké, ik wil een ‘Fix je AOV’ middag organiseren!

Neem contact op via info@oogvoorimpuls.nl om de ondersteuning aan te vragen! Lees hieronder alvast de spelregels door om te weten of je in aanmerking komt:

Publicatie: 11/03/24 | Foto: Shutterstock

In de culturele en creatieve sector wordt veel werk verricht door zzp’ers. Dit levert flexibiliteit op, maar tegelijkertijd ook kwetsbare werkenden en beperkte continuïteit binnen organisaties. Daarom wordt er geprobeerd om het aandeel en aantal zzp’ers meer in balans te brengen. Opdracht- en werkgevers kunnen hier aan bijdragen door, wanneer passend, een opdracht aan een zzp’er om te zetten naar werk in dienstverband. De stap naar (goed) werkgeverschap is echter niet zomaar gezet. In opdracht van Platform ACCT heeft onafhankelijk advies- en onderzoeksbureau DSP de drempels, meerkosten én handvatten in kaart gebracht.

Aanleiding en opzet onderzoek

De Arbeidsmarktagenda, de Fair Practice Code en de programmalijn ‘Flex naar vast(er)’ van het programma Oog voor Impuls waren voor Platform ACCT de aanleiding voor het in kaart brengen van de drempels die organisaties ervaren bij het in dienst nemen van zzp’ers. Platform ACCT wil daarnaast de mogelijkheden verkennen om die drempels te verkleinen.

Hiertoe heeft DSP, in samenwerking met een begeleidingscommissie, een onderzoekstraject doorlopen: bij zeven culturele organisaties is in beeld gebracht welke drempels worden ervaren bij het uitvoeren van (goed) werkgeverschap en wat de (meer)kosten zijn van het in dienst nemen van een zzp’er. Het betreft culturele instellingen binnen uiteenlopende deelsectoren, met verschillende rollen in de keten, verschillende financieringsmodellen en weinig tot geen ervaring met werkgeverschap.

Onderzoeksresultaten

Het resultaat van het onderzoek is tweeledig:

1.     het verschaft beter zicht op de kosten die organisaties maken als zij werk in dienstverband laten uitvoeren in plaats van op zzp-basis. Het betreft dan niet alleen een vertaling van zzp-tarieven naar arbeidsvoorwaarden voor werknemers, maar ook de kosten die direct en indirect verbonden zijn aan de verantwoordelijkheden van een werkgever.

2.     het biedt deze (kleine) organisaties én subsidieverstrekkers (fondsen en overheden) handvatten voor versterking van fair practice en goed werkgeverschap en voor het verminderen van schijnzelfstandigheid in de sector.

Bij alle culturele organisaties in het onderzoek was er sprake van een kostenstijging. Een deel van deze meerkosten zit in fair pay, een deel komt voort uit wettelijke verplichtingen en een ander deel betreft vrijwillige invulling van goed werkgeverschap. De volgende vraag is hoe en of organisaties de stap naar (goed) werkgeverschap kunnen nemen in de context van onzekere inkomsten en tijdelijke subsidies.

Lees hier het volledige onderzoeksrapport:

Publicatie: 10/03/24 | Ontwerp: De Kunst van Later

Let op: het loket voor het aanvragen van een voucher is inmiddels gesloten.

Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector en wil jij je laten adviseren over je pensioen? Je kunt nu nog een voucher aanvragen waarmee 75% van de kosten van een onafhankelijk pensioenadviesgesprek worden vergoed!

Zzp’ers kunnen op verschillende manieren sparen voor later. Wanneer moet je daarmee beginnen, welke mogelijkheden zijn er en wat is genoeg? Heb jij behoefte aan antwoorden op deze vragen? Via Oog voor Impuls kun je als zzp’er in de culturele en creatieve sector nog tot 1 april 2024 een voucher voor pensioenadvies aanvragen. Met de voucher wordt 75% van de kosten van jouw pensioenadviesgesprek vergoedt, tot maximaal € 600,-. Wees er snel bij, want op = op!

De limited edition vouchers worden aangeboden in samenwerking met De Kunst van Later en worden mede mogelijk gemaakt door het programma Innovatielabs. Innovatielabs geeft een impuls aan nieuwe veerkracht in de culturele en creatieve sector en wordt uitgevoerd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL, in opdracht van het ministerie van OCW.

Publicatie: 23/02/24 | Foto: New Future Lab

Werk jij voor een vakbond, beroepsvereniging of netwerkorganisatie in de culturele en creatieve sector? De regeling ‘Fix je AOV‘ biedt begeleiding, input én financiële ondersteuning om ‘jouw’ zzp’ers te helpen bij hun zoektocht naar een passende arbeidsongeschiktheidsvoorziening (AOV). De eerste AOV’s zijn al gefixt!

Fix je AOV’ is een regeling speciaal voor organisaties die zelfstandige creatieve professionals in de culturele en creatieve sector ondersteunen bij het inrichten van een gezonde beroepspraktijk. De regeling komt voort uit de behoefte van zzp’ers aan hulp bij het afsluiten van een AOV. Door het veelzijdige aanbod weten zzp’ers soms niet waar ze moeten beginnen of welke AOV het beste bij hen past.

“‘Fix je AOV’ kan je echt dat zetje geven om je AOV eens goed te regelen. Dorine (Platform ACCT) verstrekt heldere informatie, waardoor keuzes maken over arbeidsongeschiktheid een stuk behapbaarder wordt. Dat deze workshop deze belangrijke kwestie op zo’n prettige en overzichtelijke manier behandelt, is echt een pluspunt. Een aanrader voor ondernemers die serieus met hun toekomst bezig zijn”, vertelt Jord de Kat Angelino, zelfstandig ondernemer bij Studio Angelineau.

Met ‘Fix je AOV’ biedt Oog voor Impuls begeleiding, input en financiële ondersteuning zodat jij zelf een ‘Fix je AOV’-sessie kunt organiseren. De financiële bijdrage is 50% van de kosten die je maakt, tot maximaal € 1.000,-. Denk bijvoorbeeld aan catering, zaalverhuur en sprekers. Team Oog voor Impuls kan helpen met de planning, communicatie en het vinden van geschikte sprekers.

De Fix je AOV-sessie van Platform ACCT is bijzonder nuttig en nodig. Dorine nam de deelnemers op deskundige en aansprekende wijze mee in alle mogelijkheden om je als freelancer te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en motiveerde hen om aan de slag te gaan met hun eigen AOV’, aldus Thom Wijenberg, talentontwikkelaar bij Wintertuin. 

Wil je graag een ‘Fix je AOV’-sessie organiseren? Neem dan contact op met Dorine via info@oogvoorimpuls.nl.

Klik hier voor meer informatie over de regeling of lees alvast de spelregels door om te weten of je in aanmerking komt.

Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector? En wil je graag weten hoe jij je (beter) kunt voorbereiden op mogelijke arbeidsongeschiktheid? Doe dan de test!

De Zelfverzekerd Zelfcheck geeft zzp’ers in de culturele en creatieve sector inzicht in de verschillende manieren om je te verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.

In slechts drie minuten:

Na het invullen van de Zelfverzekerd Zelfcheck vertellen zzp’ers uit de sector je welke voorziening zij hebben afgesloten en waarom. Laat je vooral inspireren!

Publicatie: 05/02/24 | Foto: Anne-Marie van Rijn

Ben jij een werkgever in de culturele en creatieve sector en heb jij nog geen pensioenvoorziening? De subsidieregeling Zekere Zaak Pensioen biedt een financiële bijdrage om de mogelijkheden te verkennen én om deze in te voeren. Een onafhankelijk pensioenadviseur begeleidt het proces, zodat de voorziening aansluit op jouw organisatie en bedrijfsvoering.

Pensioenopbouw is een zeer gewilde arbeidsvoorwaarde en kan je helpen bij duurzaam personeelsbeleid. De Helling, een onafhankelijk podium in Utrecht, heeft nu een passende voorziening gevonden met ondersteuning van Zekere Zaak Pensioen:

“De Helling had nog geen pensioenregeling voor haar medewerkers en per 1 januari 2024 werd dit verplicht volgens de cao die wij volgen. Waar ik zelf blij mee ben, omdat pensioen een belangrijke basis vormt van de verloning. Het was heel fijn dat de subsidie Zekere Zaak Pensioen beschikbaar kwam. Wij zijn een kleine organisatie en hebben geen HR-afdeling. Door deze bijdrage heb ik mij goed kunnen laten voorlichten door een pensioenadviseur en kon ik tot een gewogen besluit komen”, vertelt Arlette de Jong, directeur van De Helling.

Foto: Paulus van Dorsten

Vanuit de regeling Zekere Zaak Pensioen kunnen werkgevers eerst een Verkenningsbijdrage krijgen, van maximaal € 3.000, om de mogelijkheden te onderzoeken. Wanneer je daadwerkelijk een pensioenregeling invoert, biedt de Pensioenstimulans ook een bijdrage: tot € 2.000, – per werknemer.  

“Met Zekere Zaak Pensioen kregen we een bijdrage voor een solide en goede pensioenadviseur, die ons door het proces heeft geleid en ook heeft gezorgd dat alle medewerkers goed op de hoogte waren. Uiteindelijk is er gekozen om aan te sluiten bij een pensioenmaatschappij die belegt in duurzame projecten en instellingen. Dat is belangrijk voor De Helling”, legt Arlette uit.

Ga naar www.oogvoorimpuls.nl voor meer informatie of om meteen een aanvraag te doen. Lees hiervoor eerst goed de spelregels door. Aanvragen voor deze regeling kunnen tot en met 30 juni 2024 worden ingediend (of zolang er budget beschikbaar is).

Publicatie: 22/12/23 | Foto: Shutterstock

Ontwerp: Grafisch Geluk | Foto: Daan Couzijn door Annabel van Royen

Hey zzp’er in de culturele en creatieve sector! Wist jij dat 92% van de goede voornemens al voor het einde van januari sneuvelt? Wacht daarom niet met het afsluiten van een pensioenvoorziening tot het nieuwe jaar. Met de regeling Nu voor Later krijg je een vergoeding voor een deel van de kosten van je voorziening. Kom dus nu in actie voor later!

Met een pensioenvoorziening zorg je voor aanvullend inkomen voor later. Sparen voor later kan via een bank, verzekeraar, beleggingsinstelling of een pensioenfonds. Hoe eerder je begint, hoe beter! Sinds april van dit jaar hebben al meer dan 530 zzp’ers in de sector een Nu voor Later-bijdrage aangevraagd voor de kosten van hun pensioenvoorziening. Ruim 100 zzp’ers sloten voor het eerst een pensioenvoorziening af.

De Nu voor Later-bijdrage bestaat uit een vergoeding van 50% van de stortingen in je pensioenvoorziening, met een maximum van € 300,-. Ga je voor het eerst een pensioenvoorziening regelen? Dan kan je in aanmerking komen voor een aanvullende stimulansbonus van € 120,-, als tegemoetkoming voor de afsluitkosten.

Ga naar nuvoorlater.oogvoorimpuls.nl en kom nu in actie voor later! Lees wel eerst goed de spelregels door.

Welke pensioenvoorziening past het beste bij jouw situatie?

Je kunt de mogelijkheden verkennen met DePensioenkijker.nl. Bekijk hier nog meer handige regelingen: Oog voor Impuls.

Publicatie: 21/12/23 | Foto: Shutterstock

Ontwerp: Grafisch Geluk | Foto: Iris van den Akker door Maan Limburg

Hey zzp’er in de culturele en creatieve sector! Wist jij dat 92% van de goede voornemens al voor het einde van januari sneuvelt? Wacht daarom niet met het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsvoorziening tot het nieuwe jaar. Met de regeling Zelfverzekerd krijg je een vergoeding voor een deel van de kosten van je voorziening. Kom dus nu in actie en ga zelfverzekerd 2024 in!

Als je ziek bent en tijdelijk niet kunt werken, mis je omzet en inkomen. Het is belangrijk om je te verzekeren tegen dit risico. Een ongeluk zit in een klein hoekje! Het afgelopen jaar hebben al bijna 5000 zzp’ers in de sector een Zelfverzekerd-bijdrage gekregen voor de kosten van een voorziening voor arbeidsongeschiktheid.

De Zelfverzekerd-bijdrage bestaat uit een vergoeding van 50% van de kosten van een arbeidsongeschiktheidsvoorziening over één jaar, met een maximum van € 600,-. Ga je voor het eerst een voorziening voor arbeidsongeschiktheid regelen? Dan kan je in aanmerking komen voor een aanvullende stimulansbonus van € 120,-, als tegemoetkoming voor de afsluitkosten.

 Ga naar zelfverzekerd.oogvoorimpuls.nl en word ook Zelfverzekerd! Lees wel eerst goed de spelregels door.

Wist je al dat we ook andere regelingen aanbieden? Bekijk ze hier: Oog voor Impuls.

Publicatie: 30/11/23 | Foto: Felix Quaedvlieg

Als zzp’er in de culturele en creatieve sector heb je misschien niet veel om opzij te zetten voor je pensioen. Maar, alle kleine beetjes helpen, zeker als je vroeg begint. De regeling ‘Nu voor Later’ helpt je bij het opbouwen van jouw pensioen en om verantwoordelijkheid te nemen voor later. Later is immers al lang begonnen!

Met een pensioenvoorziening zorg je voor aanvullend inkomen voor later. Zzp’ers kunnen op verschillende manieren sparen voor later. Bijvoorbeeld via een bank, verzekeraar, beleggingsinstelling of een pensioenfonds. Jobine Siekman, Nu voor Later-aanvrager en uitvoerend en docerend celliste, vertelt welke keuzes zij heeft gemaakt:

“Sinds een aantal jaar stort ik elke maand wat geld op een aparte spaarrekening. Maar, ik had niet bedacht dat de rente niet altijd gunstig is. Bovendien heb je zelfs in het meest gunstige geval weinig profijt van de hoogte van je rente op de lange termijn. Toen ik de regeling Nu voor Later voorbij zag komen, leek het me de perfecte gelegenheid om mijn pensioen eens goed uit te zoeken. De stimulansbonus was daarbij nog een extra motivatie om in actie te komenIk heb nu een pensioenbeleggingsrekening.” 

Vanuit de regeling Nu voor Later kunnen zzp’ers in de culturele en creatieve sector eenmalig tot maximaal € 420,- aanvragen ten behoeve van hun pensioen. Het betreft een bijdrage voor de afsluitkosten van een pensioenvoorziening en een matchingsbijdrage. Aanvragen kunnen tot 1 juli 2024 worden ingediend (of zolang het budget reikt).

“Door zowel de tegemoetkoming als de stimulansbonus is het natuurlijk extra aantrekkelijk om een pensioenvoorziening af te sluiten. Toch heb ik mijn opties nog wel even overwogen. Doorslaggevend waren de rekentools van verschillende pensioenaanbieders. Die maakten inzichtelijk dat juist door nú al geld in te leggen, dit over een aantal decennia een groot verschil gaat maken voor mijn pensioen”, vertelt Jobine.

Ga naar nuvoorlater.oogvoorimpuls.nl voor meer informatie of om meteen een aanvraag in te dienen. Lees hiervoor eerst goed de spelregels door.

Wist je al dat we ook andere regelingen aanbieden? Zo kun je als zzp’er in de culturele en creatieve sector bijvoorbeeld ook een vergoeding aanvragen voor de kosten van jouw arbeidsongeschiktheidsvoorziening. Bekijk alle regelingen hier: Oog voor Impuls.

Publicatie: 16/11/23 | Foto: Shutterstock

Veel zzp’ers in de culturele en creatieve sector hebben behoefte aan voorlichting en ondersteuning met betrekking tot het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsvoorziening (AOV). De stimulansregeling ‘Fix je AOV‘ biedt begeleiding, input en financiële ondersteuning aan organisaties (zoals vakbonden, beroepsverenigingen en andere netwerkorganisaties) die ‘hun’ zzp’ers willen helpen bij hun zoektocht naar een geschikte AOV.

Samen sterker: Fix je AOV

Fix je AOV’ is een stimulansregeling speciaal voor organisaties die zelfstandige creatieve professionals ondersteunen bij het inrichten van een gezonde beroepspraktijk. De regeling komt voort uit het besef dat veel zzp’ers in de culturele en creatieve sector onzeker zijn over het afsluiten van een AOV vanwege het enorme aanbod en de complexiteit van het proces. Ook wordt er in de sector niet vaak gesproken over de (on)mogelijkheden van een AOV. Daar is een rol weggelegd voor vakbonden, beroepsgroepen en andere netwerkorganisaties waar zelfstandigen bij zijn aangesloten.

Vanuit het programma Oog voor Impuls bieden we begeleiding, input en financiële ondersteuning zodat jij zelf een ‘Fix je AOV’-sessie kunt organiseren voor jouw zzp’ers. De financiële bijdrage is 50% van de kosten die je maakt, voor bijvoorbeeld sprekers, zaalhuur en catering, tot maximaal € 1.000,-. Organisaties hebben de vrijheid om de sessie naar eigen inzicht vorm te geven. Oog voor Impuls kan helpen met de planning, communicatie en het vinden van geschikte sprekers.

Literatuurorganisatie Wintertuin blikt terug op ‘Fix je AOV’-sessie

Eind oktober vond de allereerste sessie van ‘Fix je AOV’ plaats, waarbij literaire talenten uit het ontwikkeltraject van Wintertuin, een literaire organisatie uit Nijmegen, zich bogen over arbeidsongeschiktheid en arbeidsongeschiktheidsvoorzieningen. De bijeenkomst was niet alleen heel leerzaam, maar ook een goed moment om ervaringen uit te wisselen en te overleggen met gelijkgestemde collega’s. Deze bijeenkomst is het begin van een reeks ‘Fix je AOV’-sessies die tot doel heeft zzp’ers uit de culturele en creatieve sector te helpen met hun AOV. 

‘De Fix je AOV-sessie van Platform ACCT is bijzonder nuttig en nodig. Dorine nam de deelnemers op deskundige en aansprekende wijze mee in alle mogelijkheden om je als freelancer te verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid en motiveerde hen om aan de slag te gaan met hun eigen AOV’, aldus Thom Wijenberg, talentontwikkelaar bij Wintertuin.  

Ik wil dit ook!

Organisaties die zzp’ers in de culturele en creatieve sector willen ondersteunen bij het fixen van hun AOV kunnen contact opnemen via info@oogvoorimpuls.nl voor meer informatie. Hier kun je ook meer informatie vinden.

Lees ook alvast de spelregels door om te weten of je in aanmerking komt:

Publicatie: 10/11/23 | Foto: Shutterstock

Pensioenopbouw is een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Maar niet alle werkgevers in de culturele en creatieve sector bieden een pensioenregeling. Het Ministerie van OCW heeft daarom nu een budget vrijgemaakt om werkgevers in de culturele en creatieve sector te stimuleren om een pensioenvoorziening voor hun werknemers te regelen.

Overweeg je als werkgever om een pensioenregeling voor je werknemers te treffen? De regeling Zekere Zaak Pensioen stimuleert werkgevers in de sector om de mogelijkheden rondom het aanbieden van een pensioenregeling te onderzoeken, met een Verkenningsbijdrage van maximaal € 3.000, -. De regeling biedt daarna ook een Pensioenstimulans tot wel € 2.000, – per werknemer, om een pensioenregeling daadwerkelijk in te voeren.

De regeling geldt momenteel tot en met 30 juni 2024 (of zolang het budget reikt) en staat open voor iedere organisatie in de culturele of creatieve sector. Lees wel eerst goed de spelregels voordat je een aanvraag doet.

Doe hier een aanvraag: zekerezaakpensioen.oogvoorimpuls.nl.

______________________________________________________________________________________

Hey werkgever! Werk je samen met een zzp’er die je eigenlijk in loondienst zou willen nemen? Misschien is onze regeling Zekere Zaak dan iets voor jou.

De regelingen Zekere Zaak en Zekere Zaak Pensioen maken beide deel uit van het programma Oog voor Impuls. Dit programma stimuleert werkenden en organisaties in de culturele en creatieve sector om meer zekerheid te organiseren rond werk en inkomen.

Publicatie: 09/11/23 | Ontwerp: De Kunst van Later

Let op: het loket voor het aanvragen van een voucher is inmiddels gesloten.

Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector en wil jij je laten adviseren over je pensioen? Vraag dan nu een voucher aan waarmee 75% van de kosten van een onafhankelijk pensioenadviesgesprek worden vergoed!

Zzp’ers kunnen op verschillende manieren sparen voor later. De keuze is reuze en dus ook lastig. Wanneer moet ik beginnen, welke mogelijkheden zijn er, bij welke partij wil ik me aansluiten en wat is genoeg? Heb jij behoefte aan antwoorden op deze vragen? Via Oog voor Impuls kun je als zzp’er in de culturele en creatieve sector nu tijdelijk een voucher voor pensioenadvies aanvragen

Een aanvraag indienen gaat gemakkelijk en geeft je toegang tot een voucher waarmee bij een Adfiz-adviseur een gesprek kan worden ingepland over de pensioenmogelijkheden die passen bij jouw situatie. Met de voucher wordt 75% van de kosten van dit pensioenadviesgesprek vergoedt, tot maximaal € 600,-. Na goedkeuring van je aanvraag, ontvang je een bevestiging met spelregels, instructies én tips.

De limited edition vouchers worden aangeboden in samen met De Kunst van Later. Het betreft een verlenging van de pilot die op de Dutch Design Week van start ging. Wees er snel bij, want op = op!

Publicatie: 21/10/23 | Foto: Dutch Design Week

Wanneer: zondag 22 oktober (vanaf 14:00 uur) of woensdag 25 oktober

Waar: Open Lab van #Innovatielabs | Hal 3, Het Klokgebouw, Eindhoven

Voor wie: culturele en creatieve zzp’ers

Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector en wil jij je laten adviseren over je pensioen? Tijdens de Dutch Design Week kan je een voucher aanvragen die 75% van de kosten van een onafhankelijk pensioenadviesgesprek vergoedt!

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijkheid voor het inrichten van je pensioen. Er zijn veel verschillende manieren om te sparen voor later. Soms kan het lastig zijn om een keuze te maken. Heb jij behoefte aan advies? Tijdens de Dutch Design Week kun zzp’ers in de culturele en creatieve Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector en kan jij een persoonlijk pensioenadvies gebruiken? Tijdens de Dutch Design Week kan je een voucher aanvragen. Daarmee kan je 75% van de gesprekskosten vergoed krijgen!  

 Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijkheid voor je pensioen. Er zijn veel verschillende manieren om te sparen voor later. Tijdens de Dutch Design Week lanceert het programma De Kunst van Later twee webtools om zzp’ers op weg te helpen. Heb jij behoefte aan persoonlijk advies?  

 Op zondagmiddag 22 oktober (vanaf 14:00) en woensdag 25 oktober kan je een Kunst van Later – voucher aanvragen bij het Open Lab in Hal 3 van Het Klokgebouw in Eindhoven.  

Met de voucher kan je een vergoeding krijgen voor 75% van de kosten van een persoonlijk pensioenadviesgesprek, met een bij Adfiz-aangesloten adviseur, tot maximaal € 600,-.

 Het Kunst van Later Pensioenadvies wordt aangeboden in samenwerking tussen  De Kunst van Later en het Programma Oog Voor Impuls. De voucher is vooralsnog alleen aan te vragen op de Dutch Design Week 2023. Wees er snel bij, want op = op! 

Advies ingewonnen en een keuze gemaakt? Als je uiteindelijk een pensioenvoorziening afsluit, dan kun je óók nog een aanvraag indienen voor de regeling Nu voor Later. Deze regeling van Oog voor Impuls vergoedt een deel van de kosten van jouw pensioenvoorziening! Lees goed de spelregels door, voordat je een aanvraag indient.  

Publicatie: 19/09/23 | Foto: Corné de Weert

Opdrachtgevers in de culturele en creatieve sector opgelet! Heb je al gehoord dat je nog steeds ‘Zekere Zaak’-subsidie kunt krijgen voor het omzetten van een zzp-opdracht naar werk in dienstverband?

Met een dienstverband zorg je voor meer continuïteit. Maar je kunt ook flexibiliteit behouden, als organisatie én als professional. Dit is belangrijk in een sector met wisselende uren en projecten. Caroline Bertolin is HR-manager en licht toe hoe dit geregeld is bij Poppodium Gebouw-T in Bergen op Zoom:

“Janna begon bij Poppodium Gebouw-T als stagiaire – op onze werkvloer hebben we gezien dat ze verschillende rollen op kon pakken. Tijdens haar laatste studiejaar ging ze eerst aan de slag als zzp’er. Ondertussen is ons poppodium groter geworden: we zijn op 1 januari 2023 één organisatie geworden met Theater De Maagd uit Bergen op Zoom. Door verschillende formatieplekken bij elkaar op te tellen, in events, productie en programmering voor beide podia, hebben we Janna nu een baan aan kunnen bieden van gemiddeld 30 uur in de week. Voor ons betekent dat flexibiliteit, zekerheid en continuïteit. En Janna krijgt een stabiele basis met behoud van ontwikkelmogelijkheden en haar gewenste veelzijdige beroepspraktijk. Daar heeft de regeling Zekere Zaak aan bijgedragen.” 

Vanuit de regeling Zekere Zaak kunnen werkgevers een vergoeding krijgen voor 20% van de werkgeverslasten over het eerste jaar waarin zij een zzp’er in dienst nemen. Ruim 120 banen zijn zo al tot stand gekomen, met een gemiddelde bijdrage van €7.522. Afgelopen juli besloot het Ministerie van OCW om de regeling te verlengen. Aanvragen kunnen nu tot 1 juli 2024 worden ingediend (of zolang het budget reikt).

“Nu de regeling Zekere Zaak is verlengd, hebben wij ook een theatertechnicus in dienst genomen. Door zijn zzp-opdracht om te zetten naar werk in dienstverband, leek hij er netto wat op achteruit te gaan. Hij krijgt er echter pensioenopbouw, sociale zekerheid, toegang tot training en opleiding en meer continuïteit in zijn inkomen voor terug. Voor hem is dat ook een passende stap”, vertelt Bertolin.

Ga naar oogvoorimpuls.nl voor meer informatie of om meteen een aanvraag in te dienen. Lees hiervoor eerst goed de spelregels door.

Publicatie: 18/07/23 | Foto: Shutterstock

ZelfverzekerdNu voor Later en Zekere Zaak zijn per direct verlengd!

Het ministerie van OCW heeft bevestigd dat de subsidie voor de stimulansregelingen van het programma Oog voor Impuls wordt verlengd. Zzp’ers en opdrachtgevers in de culturele en creatieve sector kunnen nu tot 1 juli 2024 een aanvraag indienen (of zolang het budget reikt). Zo worden nog meer zzp’ers en organisaties in de culturele en creatieve sector gestimuleerd om hun bedrijfsvoering en beroepspraktijk te versterken.

Ga naar oogvoorimpuls.nl om een aanvraag in te dienen.

Publicatie: 30/06/23 | Foto: Shutterstock

Voorlopig kun je nog een aanvraag indienen voor ZelfverzekerdNu voor Later en Zekere Zaak!

De regelingen worden voortgezet in afwachting van een formeel besluit van het ministerie van OCW over de verlenging. Houd de site en social media van Platform ACCT in de gaten voor verdere informatie over het programma Oog voor Impuls.

Publicatie: 09/06/23 | Ontwerp: Blauwe Zone

Update: in haar Voortgangsbrief van het arbeidsmarktbeleid in de culturele en creatieve sectorverwijst staatssecretaris Uslu naar de stimulansregelingen van het programma Oog voor Impuls en het vervolg daarvan in 2023 en 2024!

Vanuit de lopende subsidie kunnen zzp’ers en opdrachtgevers in de culturele en creatieve sector in ieder geval nog tot vrijdag 30 juni 2023 een aanvraag indienen voor de regelingen. Wij verwachten op korte termijn meer te kunnen vertellen over nieuwe en verdere ontwikkelingen.

Zzp’ers kunnen een financiële bijdrage aanvragen via:

Let op: je moet eerst een voorziening afsluiten, voordat je een aanvraag kan indienen. Zie ook de spelregels.

Opdrachtgevers kunnen een financiële bijdrage aanvragen via:

Wil je deze regelingen nog onder de aandacht brengen bij je netwerk? Er is een perskit beschikbaar met communicatiemateriaal, uitleg en ervaringen van aanvragers.

Publicatie: 15/05/23 | Ontwerp: Grafisch Geluk

Bijna de helft van alle zzp’ers in de culturele en creatieve sector heeft geen enkele voorziening voor arbeidsongeschiktheid. Soms zijn ze er nog niet aan toegekomen, vaak vinden zij het te duur. Met de regeling ‘Zelfverzekerd’ kun je als zzp’er in de culturele en creatieve sector vooralsnog tot eind juni een deel van je kosten voor een arbeidsongeschiktheidsvoorziening vergoed krijgen. Kom daarom nu in actie!

Is een arbeidsongeschiktheidsvoorziening de kosten en de moeite waard?

Als je vanwege ziekte niet kunt werken, kan je dan nog wel je rekeningen betalen? Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat op dit moment bijna de helft van de zzp’ers in de culturele en creatieve sector geen enkele voorziening voor arbeidsongeschiktheid heeft. Een recent onderzoek onder de leden van de Creatieve Coalitie toont ook aan dat er nog een lange weg is te gaan: 69% van de respondenten heeft geen voorziening. De meest genoemde reden: het is te duur (figuur 1).

Ruim twee derde van de aanvragers van Zelfverzekerd geeft aan minder dan € 100,- per maand kwijt te zijn aan een voorziening. Een klein deel betaalt zelfs minder dan € 50,- per maand (figuur 2). Die zijn soms ook nog fiscaal aftrekbaar. Je kunt daarnaast nog tot eind juni via ‘Zelfverzekerd’ een vergoeding krijgen voor een deel van jouw kosten. Misschien is een voorziening voor arbeidsongeschiktheid dus minder duur dan je denkt!

Vooruitblik: verplicht verzekeren

Veel zzp’ers vinden het ook ingewikkeld om een keuze te maken. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een schenkkring heb je een vangnet voor het geval je langdurig niet in staat bent om te werken. Via een schenkkring, bijvoorbeeld een broodfonds, kan je reserves voor de kortere termijn regelen. Zzp’ers weten soms niet waar ze moeten beginnen of schuiven de taak voor zich uit (figuur 1). Sommige zzp’ers voelen tot nu toe geen urgentie omdat ze zelf al een spaarpot hebben (figuur 1). Maar de kosten van langdurige ziekte zijn vaak te hoog om op te vangen vanuit eigen spaargeld.

Het Kabinet heeft daarom besloten dat een arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor zzp’ers verplicht wordt. Alle werkenden, werkenden in loondienst én zelfstandigen, zijn dan straks verzekerd. Die verplichting is er nog niet, maar met de tegemoetkoming vanuit Zelfverzekerd is het nu wel een goed moment om in actie te komen. Bovendien zit een ongeluk in een klein hoekje, ook als je nog jong bent of je je fit voelt. 

Tegemoetkoming kosten is tijdelijk

Zelfverzekerd, als onderdeel van het programma Oog voor Impuls, is bedoeld om gericht te stimuleren dat zzp’ers zich gaan verzekeren voor arbeidsongeschiktheid. Je kunt de bijdrage aanvragen zodra jouw afsluiting van een voorziening rond is. De bijdrage bestaat uit een vergoeding van 50% van de maandelijkse kosten voor maximaal 12 maanden, met een maximum van €50,- per maand. Aanvragen kunnen vooralsnog tot en met eind juni 2023 worden ingediend. Ga daarom snel naar zelfverzekerd.oogvoorimpuls.nl om een aanvraag in te dienen en wees verstandig zelfstandig!

Publicatie: 08/05/23 | Foto: Tess Janssen

Ben jij een opdrachtgever in de culturele en creatieve sector? Via de regeling ‘Zekere Zaak’ kan je nu een financiële bijdrage ontvangen om een opdracht aan een zzp’er om te zetten naar werk in dienstverband. Door Zekere Zaak vond deze transitie de afgelopen drie maanden al bij bijna 100 organisaties plaats.

In de culturele en creatieve sector wordt veel werk verricht door zzp’ers. In sommige gevallen is werk in dienstverband een meer passende oplossing. Robert Kouijzer, directeur-bestuurder van productieplatform De Coöperatie (CPRT) licht toe waarom hij voor zakelijke leiding, programma’s en producties een aantal opdrachten heeft omgezet naar een werkgever-werknemer relatie:

“Al jaren hebben we een investeringsbehoefte in ons team. Met flexibele arbeid kan er goed en op een redelijke, veilige wijze gegroeid worden, maar blijft het onrustig in de kern van de organisatie. Er is veel verloop van informatie, netwerk en ervaring, waardoor consolidatie van de groei slecht plaatsvindt. Met behulp van een stimulans uit Zekere Zaak kunnen we enkele kernfuncties sterker in de organisatie inbedden en daarmee meer structuur en rust inbouwen”.  

Het programma Oog voor Impuls van Platform ACCT stimuleert werkenden en werkverleners om meer continuïteit te organiseren in werk en inkomen. De wet DBA verplicht het beoordelen en vastleggen van de werkrelatie. Wat is gewenst en passend; zelfstandigheid of loondienst? De afweging kan soms ook gaandeweg veranderen, bijvoorbeeld vanwege organisatieontwikkeling of de gevraagde werkzaamheden. Via de regeling Zekere Zaak kan je als opdrachtgever in de culturele en creatieve sector tijdelijk een financiële bijdrage ontvangen om een opdracht aan een zzp’er om te zetten naar werk in dienstverband.

“Zekere Zaak heeft de extra aanleiding gegeven de lang gekoesterde en besproken wens om het team zekerheid te bieden en de organisatie te versterken, door te zetten. Het haalt de financiële druk van de ketel door voor een deel in de salariskosten bij te dragen”, aldus Kouijzer.

Ga naar zekerezaak.oogvoorimpuls.nl, lees de spelregels en zet ook de stap naar een zekere zaak!

Publicatie: 01/05/23 | Foto: Annabel van Royen

Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector? Wat heb jij geregeld voor je oude dag? Veel zzp’ers sparen nog niet voor hun pensioen. Voor veel makers en jongere zelfstandigen lijkt pensioen ver weg of buiten bereik, maar een algemene wijsheid is wel dat je beter vroeg kunt beginnen. Het programma Oog voor Impuls stimuleert zzp’ers in de culturele en creatieve sector om nu geld opzij te zetten voor pensioen, als onderdeel van een gezonde beroepspraktijk. Met de regeling ‘Nu voor Later’ kun je nu een financiële bijdrage krijgen voor jouw pensioenopbouw!

Meteen na de lancering van de regeling in april diende autonoom beeldend kunstenaar Daan Couzijn een aanvraag in: 

De vrijheid en zelfstandigheid waarvan ik als zzp’er kan genieten komt ook met een kanttekening. De verantwoordelijkheid voor mijn toekomst draag ik namelijk helemaal zelf. Hoewel het idee van een pensioenvoorziening voor mij als jongvolwassene nog vrij abstract kan zijn, begon ik mij als autonoom beeldend kunstenaar steeds meer zorgen te maken over een potentieel gebrek aan zekerheid en stabiliteit omtrent mijn pensioen. Ik stuitte op ‘Nu voor Later’ en dat was precies het duwtje dat ik nodig had. Bovendien is het indienen van een aanvraag erg laagdrempelig en toegankelijk.”

Ik heb een pensioenvoorziening geregeld in de vorm van een lijfrenterekening. Ik ben met een eenmalige inleg gestart en stort nu automatisch maandelijks een bedrag op deze “geblokkeerde” rekening. Op deze manier ben ik er zeker van dat er een vermogen wordt opgebouwd om mijn AOW en pensioen aan te vullen”, vertelt Couzijn over de inrichting van zijn pensioen.

Kijk op nuvoorlater.oogvoorimpuls.nl en zet nu al stappen voor later! In de spelregels vind je informatie over de werkwijze en de voorwaarden.

Deze regeling wordt mogelijk gemaakt door het ministerie van OCW en is ontwikkeld als aanvulling op het project De Kunst Van Later, dat pensioen toegankelijker wil maken voor creatieve zzp’ers.

Publicatie: 17/04/23 | Foto: Shutterstock

Zzp’ers bouwen geen pensioen op via een werkgever en dienen daarom zelf plannen te maken voor later. Het programma Oog voor Impuls stimuleert zzp’ers in de culturele en creatieve sector om een gezonde beroepspraktijk te ontwikkelen, met onder meer een pensioenvoorziening. Ter ondersteuning heeft het Ministerie van OCW voor een bepaalde periode een stimuleringsbudget vrijgemaakt. Met de regeling ‘Nu voor Later’ kun je als zzp’er vanaf 17 april een tijdelijke bijdrage krijgen voor de opbouw van je pensioenvoorziening.

De bijdrage bestaat uit een vergoeding van 50% van de stortingen in je pensioenvoorziening over één jaar, met een maximum van € 300,-. Zzp’ers die eerder nog geen pensioenvoorziening hadden, kunnen ook in aanmerking komen voor een stimulansbonus van € 120,-, als tegemoetkoming voor de afsluitkosten. De regeling staat open voor zzp’ers in de culturele en creatieve sector die voor hun pensioen sparen via een lijfrenterekening of lijfrenteverzekering. Zzp’ers in de sector die ook een baan in loondienst hebben en vrijwillig extra sparen via een pensioenfonds, kunnen ook een aanvraag doen. Lees voor extra informatie goed de spelregels door.

Kijk nu op nuvoorlater.oogvoorimpuls.nl!

Publicatie: 16/02/23 | Foto: Ronald Zijlstra

Ben jij een zzp’er in de culturele en creatieve sector? Heb jij een plan voor hoe je rond gaat komen als je onverhoopt ziek of arbeidsongeschikt wordt? Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering of een schenkkring heb je een vangnet voor het geval je niet meer in staat bent om te werken. Deelname aan een fonds kan helpen om voor de kortere termijn reserves op te bouwen. Je kunt zelf kiezen voor welk deel van je inkomen je een vangnet nodig hebt.

Volgens het CBS heeft bijna de helft van alle zzp’ers in de culturele en creatieve sector geen enkele voorziening voor arbeidsongeschiktheid. Het programma Oog voor Impuls stimuleert zzp’ers in de culturele en creatieve sector om hier iets aan te doen. Met de regeling ‘Zelfverzekerd’ kun je tijdelijk een bijdrage krijgen voor de kosten van een verzekering, fonds of schenkkring voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Al 3000 zzp’ers gingen jou voor en zijn nu Zelfverzekerd! 

De regeling Zelfverzekerd heeft mij over de drempel getrokken om eindelijk eens goed te kijken naar een gezond financieel vangnet voor als ik onverhoopt arbeidsongeschikt raak. Ik merk dat het mij rust biedt en vertrouwen geeft voor een stabiele toekomst”, vertelt Jurgen van Tolie. In zijn dagelijkse praktijk is hij werkzaam als projectleider en artistiek leider bij Die Weltbühne, een stichting die op projectbasis voorstellingen maakt.

Zelfverzekerd is mogelijk gemaakt door het Ministerie van OCW. De bijdrage bestaat uit een vergoeding van 50% van de maandelijkse kosten van een voorziening, voor maximaal 12 maanden. Ga je voor het eerst een voorziening voor arbeidsongeschiktheid regelen? Dan kan je in aanmerking komen voor een aanvullende stimulansbonus van € 120,-, als tegemoetkoming voor de afsluitkosten. Je kunt de bijdrage aanvragen zodra jouw afsluiting of deelname rond is. Ga naar www.oogvoorimpuls.nl en word ook Zelfverzekerd!

Om de regeling voor steeds meer zzp’ers toegankelijk te maken, kunnen de spelregels voor nieuwe deelnemers tussentijds wijzigen. Lees deze daarom eerst goed door voordat je een aanvraag doet. 

Publicatie: 02/01/23 | Foto: Shutterstock

Met Zelfverzekerd hebben al meer dan 2500 zzp’ers een tijdelijke bijdrage kunnen aanvragen voor de kosten van een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid. De bijdrage bestaat uit een vergoeding van 50% van de maandelijkse kosten van een collectieve voorziening voor maximaal 12 maanden. De regeling wordt mogelijk gemaakt met financiële steun van het Ministerie van OCW en heeft tot doel het bevorderen van een gezonde beroepspraktijk voor zelfstandig ondernemers in de culturele en creatieve sector.

De aanvullende stimuleringsbijdrage van € 120,- geldt vanaf 1 januari 2023 uitsluitend voor zzp’ers die eerder niet verzekerd waren, als tegemoetkoming voor de afsluitkosten. Aanvragers die op of na 1 november 2022 een collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid hebben afgesloten, komen voor deze stimuleringsbijdrage in aanmerking.

De regeling geldt momenteel tot en met 30 juni 2023 (of zolang het budget reikt) en staat open voor iedereen die als zzp’er in de culturele of creatieve sector werkzaam is. Lees wel eerst goed de spelregels voordat je een aanvraag doet. 

Kijk nu op www.oogvoorimpuls.nl

Publicatie: 01/12/22 | Foto: Shutterstock

In de culturele en creatieve sector wordt veel werk verricht door zzp’ers. In sommige gevallen is duidelijk dat dat werk in dienstverband zou moeten worden uitgevoerd. De overheid wil toepassing van de Wet DBA en het in (vaste) dienst nemen van (schijn)zelfstandigen in de culturele en creatieve sector ondersteunen en heeft hiervoor een stimuleringsbudget vrijgemaakt.

De regeling Zekere Zaak binnen het programma Oog voor Impuls stimuleert organisaties vanaf 1 december om die transitie in gang te zetten. Heb je als werk- of opdrachtgever in het afgelopen jaar een zzp’er ingehuurd die je nu in dienst wilt nemen? Dan kan je een tegemoetkoming vragen, bestaande uit een eenmalige stimuleringsbijdrage van € 1.000,- en een tegemoetkoming voor de werkgeverslagen van 23% van het brutosalaris voor een periode van maximaal 12 maanden. De tegemoetkoming kan worden aangevraagd voor arbeidsovereenkomsten die na 1 juli 2022 zijn aangegaan. De regeling geldt momenteel tot en met 30 juni 2023 (of zolang het budget reikt) en staat open voor iedere organisatie in de culturele of creatieve sector. Lees wel eerst goed de spelregels voordat je een aanvraag doet.

Zie verder de tegemoetkomingsregeling ‘Zekere Zaak’ op  www.oogvoorimpuls.nl!

Publicatie: 15/11/22 | Foto: Shutterstock

Veel zzp’ers of hybride werkenden in de creatieve en culturele sector hebben geen verzekering of andere voorziening voor het mislopen van inkomsten door ziekte of arbeidsongeschiktheid. De overheid wil graag stimuleren dat zelfstandig ondernemers een gezonde beroepspraktijk hebben, onder meer door het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Een broodfonds kan ook waardevolle ondersteuning bieden. Daarom is voor een bepaalde periode een stimuleringsbudget vrijgemaakt via het programma Oog voor Impuls.

Vanaf 15 november kun je als zzp’er een tijdelijke bijdrage krijgen in de kosten voor een AOV of fonds. De bijdrage bestaat uit een eenmalige stimulansbeloning van € 120,- en vergoeding van 50% van de maandelijkse kosten (met een maximum van € 50,- per maand) voor maximaal 12 maanden. De regeling geldt momenteel tot en met 30 juni 2023 (of zolang het budget reikt) en staat open voor iedereen die als zzp’er in de culturele of creatieve sector werkzaam is. Lees wel eerst goed de spelregels voordat je een aanvraag doet.

Kijk nu op www.oogvoorimpuls.nl!

Publicatie: 22/09/22 | Foto: Shutterstock

In september 2022 heeft Platform ACCT subsidie aangevraagd bij het Ministerie van OCW om o.a. stimuleringsmaatregelingen vorm te gaan geven die meer zekerheden bieden aan zowel werkenden als werkverleners. Begin juli van dit jaar heeft het ministerie verkennend met betrokkenen uit de Taskforce Culturele en Creatieve Sector gesproken over de beoogde doelen.

Veranderende arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt gaat veranderen, zo bleek uit de ambities van het Kabinet tijdens Prinsjesdag. In de troonrede werd rechtstreeks verwezen naar de beweging ‘van flex naar vast’, mede doordat fair pay voor werkenden onder druk staat én het innovatievermogen van Nederland door de hoge mate van flexibilisering van de arbeidsmarkt achterblijft. Niet voor niks zijn er wijzigingen in de arbeidsmarktregelgeving aangekondigd vanuit het Ministerie van SZW, o.a. rond de inzet van flexwerk en handhaving van de wet DBA.

Voorbereiden sector
Het is zaak om de culturele en creatieve sector actief voor te bereiden op deze fundamentele wijzigingen in de arbeidsmarkt. Het Ministerie van OCW stelt hiertoe de komende jaren extra middelen beschikbaar, onder meer voor hervorming van de inzet van flex. Platform ACCT wil de maatregelen nu verder vormgeven, samen met het veld, en de sector helpen zich versneld klaar te maken voor de transitie.

Pilots najaar 2022
In het najaar van 2022 zullen de eerste impulsmaatregelen (pilots) worden uitgewerkt en van start gaan, om te stimuleren dat meer werk wordt verricht in dienstverband en om te stimuleren dat ‘echte’ zelfstandigen meer inkomenszekerheid opbouwen. We starten met vier generieke regelingen die breed ingezet kunnen worden. Deze zullen worden aangevuld met specifieke regelingen naar behoefte vanuit het veld. Platform ACCT wil namelijk verder in gesprek gaan over deze thema’s met werkenden en met werkverleners. De eerste gesprekken zullen gaan over de inzet van flexwerk in de sector.